Saint Patrick’s Day

 

El 17 de març  és el popular Saint Patrick’s day que avui dia es celebra a Irlanda i gairebé arreu, especialment als Estats Units, a causa del origen irlandès de molts dels seus habitants.

 

Però què va fer St Patrick ‘s per convertir-se en el patró del país?

Explica la llegenda que Patrick, nascut a Anglaterra al segle IV, va passar una trista infància en què va ser forçat a treballar a Irlanda com a esclau. Durant aquest temps va desenvolupar seu interès en Déu i el cristianisme i, quan va aconseguir tornar a la seva terra natal, va sentir la veu de Déu que li deia que havia de tornar a Irlanda per ajudar els irlandesos i convertir -los al Cristianisme.

 La llegenda diu que així ho va fer,  i que finalment va aconseguir expulsar i salvar els habitants de les serps, metàfora que simbolitza al sant lliurant als irlandesos del paganisme, ja que en la tradició cristiana la serp representa el mal i el dimoni.
És una festa oficial des de començaments del segle XVII i diada festiva des del 1903.


Avui dia St. Patrick Day és conegut per les seves desfilades, especialment a Nova York, Boston, Nova Orleans o Dublín -el original-  de forma similar a una desfilada de Carnestoltes.

Per Sant Patrick els irlandesos surten al carrer per celebrar el seu dia bevent Guinness, mostrant els símbols del seu país  (com els ‘shamrocks’) i vestits amb una mica de color verd, podent-se veure a molta gent vestida de Leprechauns, unes petites criatures provinents dels verds boscos de aquestes humides terres.

El trèvol ( ‘shamrock‘ en anglès) ha estat considerada una planta sagrada des de temps celtes, símbol del renaixement de la primavera. Al S. XVII va començar a utilitzar-se com a símbol del nacionalisme irlandès i, a causa de la repressió soferta en aquests anys per part dels anglesos, els irlandesos van començar a portar trèvols en la seva roba com a mostra del seu orgull i lluita contra l’opressió britànica.

Els Leprechauns – petits éssers pèl-rojos -formen part del folklore irlandès ja que aquests creien en fades i màgics personatges amb poders que habitaven el bosc. Els Leprechauns eren éssers rondinaires i avariciosos, amb gran habilitat per a l’engany, responsables d’arreglar sabates a canvi d’alguna moneda que ajudés a augmentar el seu tresor … amagat en una olla l’altra banda del arc de Sant Martí.

 

Un conte típic sobre els leprechaun que s’ha explicat a Irlanda durant generacions:

El granger i el leprechaun

Un granger es trobava treballant en les seves terres quan va descobrir per casualitat a un homenet que s’amagava sota una fulla. Convençut que es tractava d’un leprechaun, el granger el va capturar de seguida amb la mà i li va preguntar on tenia amagat l’or.

El leprechaun només desitjava que l’alliberessin, de manera que de seguida li va revelar que el seu tresor es trobava ocult sota un arbust proper. Sense deixar anar al seu diminut captiu, el granger es va encaminar cap al lloc indicat, però va resultar que l’arbust estava envoltat d’altres centenars d’arbusts idèntics.

Com que no tenia a mà cap eina per cavar, es va treure un dels seus mitjons vermells i el va lligar a una branca per marcar l’arbust que el leprechaun li havia assenyalat.

Quan es dirigia a casa a la recerca d’una pala, el leprechaun li va dir que ja no necessitava els seus serveis per a res i li va demanar que l’alliberés. El granger va accedir, però no sense abans fer-li prometre que no aniria a treure el mitjó ni a emportar -se l’or.

Bona idea … però no va resultar com esperava.

Quan el granger va tornar al camp als pocs minuts, tots els arbusts estaven marcats amb mitjons vermells idèntics !!!