¿Per què es celebra l’1 d’abril l’April Fools’Day?

Sembla que aquesta celebració americana té el seu origen l’any 1582, quan el rei Carles IX va decidir canviar el calendari. Fins llavors, la festa de Cap d’Any se celebrava des del 25 de març (després del començament de la primavera) fins a l’1 d’abril. Però el calendari gregorià va desplaçar aquesta celebració a l’1 de gener.

Van ser molts els que van trigar diversos anys a assabentar-se del canvi o els que, senzillament van mantenir una actitud conservadora i van seguir celebrant l’1 d’abril, essent el destí de les burles dels seus compatriotes. Per ridiculitzar-los, es van començar a enviar invitacions a festes inexistents i es van fer populars els acudits sobre ells. Una pràctica comuna era penjar un tros de paper amb forma de peix a l’esquena d’algú com a broma.

L’hàbit de gastar bromes en aquest “dia dels innocents“, anomenat April Fool ‘s Day, es va mantenir durant dècades a França i, al segle XVIII, va arribar fins a Gran Bretanya i Escòcia, que al seu torn ho van transmetre a les colònies americanes.

Actualment se celebra al Regne Unit, Estats Units, Escòcia, Portugal … A França i a Itàlia rep el nom del “Peix d’Abril” (Poisson d’avril en francès). I al Brasil és el Dia da mentira.

Un vídeo de broma publicat per Google l’April Fools’Day publicitant el Google Gnome